Wervelende voorjaars-competitiestart JO15-1

Zaterdag 9 februari 2019, ZVV De Esch JO15 – De Lutte JO15-1.

Daar staan ze dan. Onze 13 voetballende kanjers. Klaar voor weer een nieuwe competitiehelft met opnieuw een wedstrijd tegen De Lutte JO15-1. De vorige keer dat we tegen elkaar hebben gespeeld is de wedstrijd in 2-2 geëindigd. Hier moeten we verandering in kunnen brengen vandaag!
Voor de wedstrijd begint is het 12:20 uur. De jongens hebben dus uit kunnen slapen vanmorgen.

Het waait hard vandaag. Dit zal voor beide ploegen merkbaar worden.
Ook de grote schare aanwezige supporters hebben last van de wind. Ze moeten zich af en toe aan de railing langs het veld vasthouden om niet het veld op geblazen te worden.

De eerste fase van de wedstrijd verloopt niet echt spannend totdat Jasper een bal van de doellijn moet houden. Zijn veelbenoemde ‘uitschuifbeen’ moest er aan te pas komen.
Toch in tegenstelling van het wedstrijdverloop lukt het De Lutte opnieuw om door te breken. Een schot volgt, deze knalt tegen de paal, maar rolt daarna toch in alle rust onze doellijn over, 0-1.
We kijken tegen een achterstand aan, terwijl we zelf de betere voetballende ploeg zijn tot nu toe.
Maar onze jongens blijven doen wat moet en Huub zien we op volle snelheid over de rechterflank in de aanval gaan. Totdat hij mega onderuit wordt getrapt. Wat een overtreding en waarom?!
De scheidsrechter trekt geel (had best rood mogen zijn). Geen idee welke opdracht De Lutte heeft meegekregen, maar opnieuw volgt er een fikse overtreding.
De scheidsrechter heeft het er maar druk mee. Hij waarschuwt flink. Maar de jongens van De Lutte lijken zich er niets van aan te trekken. Er volgen namelijk nog een paar tackles en overtredingen van achteren op onze spelers. Er lijkt een patroon in te zitten bij een paar spelers van De Lutte. Het zijn niet echt de kundige spelers die dit doen, maar de grote jongens die het van hun fysiek moeten hebben en niet van snelheid en techniek en vanuit frustratie de verkeerde keuzes gaan maken. Wanneer er voor rust wordt gefloten is er nog 2x geel getrokken, maarrrrr nog belangrijker; Jayden heeft op de valreep nog de 1-1 binnen gewerkt. Belangrijk zo vlak voor rust!

Tijdens de 2e helft krijgen onze jongens te horen dat ze rustig moeten blijven en zich niet moeten laten verlijden tot reacties en uitspraken tegen spelers van De Lutte of de scheidsrechter. Wij spelen beter en met dit spel moeten we kunnen winnen.

Gelukkig! In de 7e minuut van de 2e helft lukt het Job P om de 2-1 te maken. Yes, zo doe je dat!
We spelen nog sterker dan in de 1e helft. Er wordt gewerkt. Niet alles gaat goed in de afronding (er moet trainingswerk overblijven natuurlijk), maar we zien inzet en daar worden we altijd blij van.
De trainer van De Lutte besluit 1 op 1 te gaan spelen. We moeten ons hierdoor niet van de wijs laten brengen. Maar het zo niet verdiende gebeurt… De Lutte maakt de 2-2. Waar ging het mis jongens? (Huiswerkopdracht om daar eens over na te denken.)

Net als in de 1e helft blijven ook in de 2e helft een aantal spelers van De Lutte onnozele overtredingen maken. Het erge is dat alleen de scheidsrechter deze jongens de hele tijd moet waarschuwen. Hun trainer horen we er niet over.
Dan wordt er een speler van De Lutte het veld uit gestuurd met rood na het neerhalen van Job P (en na nog een keer geel). Zorgelijk hoe er wordt gereageerd door leiding van De Lutte. Gelukkig blijven onze jongens hun koppie erbij houden. Job Postma legt zijn nr. 2 van deze wedstrijd achter de keeper, 3-2. Het blijft onrustig op het veld bij spelers van De Lutte en verrassend genoeg is er nog zo’n ‘onbe0’ die, ondanks eerder ontvangen geel opnieuw een overtreding maakt. En ja, ook hij mag met rood van het veld vertrekken. Opnieuw volgt een hoop onbegrip en cynisme van de kant van De Lutte, onbegrijpelijk!
Voor het einde van de wedstrijd scoort Jayden nog de 4-2 (ook zijn nr 2 vandaag) en Niek de 5-2. Deze laatste was een ‘fenomaal-mooi-hoog-geplaatste-over-de-keeper-in-de-kruising-omlaagvallend-doelpunt’. Deze voelde onverwacht lekker hè Niek?! (Volgens mij hielp de wind ook een handje….).

Hierna wordt de wedstrijd afgefloten. De trainer van De Lutte gaat in grote pas richting de scheidsrechter. “Het zijn maar jongen jongens, waarom zoveel kaarten?” (hoor ik hem zeggen).
De scheidsrechter benoemt dat het niet te rechtvaardigen was wat er gebeurde op het veld en hij meerdere malen dezelfde spelers had aangesproken voordat er überhaupt al kaarten waren getrokken.

Wat ik persoonlijk nog het ergste vind is dat de trainer de scheidsrechter hierop aan heeft gesproken. Maar ik deze trainer geen enkele keer een corrigerende of afkeurende opmerking tegen zijn eigen spelers heb horen maken. Daarentegen werd hij cynischer en cynischer op de scheidsrechter en nam hierin zelfs zijn eigen spelers langs de lijn mee. Echt triest. Vooral omdat een grote groep spelers van De Lutte hier de dupe van is worden. En ze het een volgende keer precies weer zo zullen doen. Onder goedkeurend oog van hun trainer, want alles lag volgens hem aan de scheidsrechter….

Gelukkig hebben wij ons niet laten beïnvloeden en kunnen we verder bouwen aan een goede competitiestart. De eerste 3 punten zijn binnen!